Stoppen met roken: je kan het!

Weg met de sigaret!

Ben je er klaar voor?

Stoppen met roken is een moeilijke opgave. Roken is een verslaving. Zowel fysisch als psychologisch verlang je naar een sigaret. Nicotine is het voornaamste bestanddeel dat je afhankelijk maakt. Hoe afhankelijk ben je van nicotine?Voor de meeste rokers betekent stoppen “ een stoppoging ondernemen “. Op eigen wilskracht kan het zeker lukken als je gemotiveerd bent om te stoppen met roken.Met hulp van een deskundig en correct advies verdubbel je je slaagkansen! 

Hoe?

Wil je stoppen met roken? Daarbij kan je allerlei hulpmiddelen inschakelen om je te helpen. Je kan, als je voldoende gemotiveerd bent, alleen proberen te stoppen. Blijf volhouden, ook als het de eerste keer niet lukt! Je volgende poging is misschien wel de goede.

In je eentje stoppen

Heb je beslist om in je eentje te stoppen? Maak een persoonlijk stopplan en probeer je daar zo goed mogelijk aan te houden.

Met de hulp van de apotheek

Nicotine is het voornaamste bestanddeel dat je afhankelijk maakt. Daarom gaat een rookstop gepaard met ontwenningsverschijnselen: je lichaam komt iets tekort. Deze ontwenning kan verlicht worden door nicotinevervangers. Deze zijn te koop in de apotheek.Let wel op! Je kan deze nicotinevervangers ook niet onbeperkt gebruiken. Je apotheker zal bekijken hoeveel je precies nodig hebt, de startdosis bepalen en een afbouwplan opstellen. Het is namelijk belangrijk om met de juiste dosis te starten, geleidelijk af te bouwen en niet te snel te stoppen. Dit om er voor te zorgen dat je niet hervalt.

Er zijn verschillende nicotinevervangers:De basisbehandeling geeft een continue vrijzetting van nicotine via de huid:

  • Pleister van 24 uur 
  • Pleister van 16 uur

Daarnaast is er de rescue behandeling, die extra nicotine vrijgeeft als je er behoefte aan hebt:

  • Kauwgom, werkt binnen 5 à 10 minuten 
  • Smelttablet, werkt binnen 5 à 10 min 
  • Mondspray (Hoe gebruiken?), werkt binnen 60 sec 
  • Inhaler

Je kan de basisbehandeling en de rescuebehandeling ook combineren: vraag advies aan je apotheker!

Via de telefoon

Advies of begeleiding door een tabakoloog: 0800 111 00

Waarom?

Stoppen met roken heeft vele positieve effecten: op je gezondheid, je portemonnee en je omgeving. Laat dit een motivatie zijn om je stopkans te doen slagen!

 

Hoe volhouden?

Stoppen met roken is één ding, het blijven volhouden om niet meer te roken, is nog wat anders.Bekijk hier hoe je moet omgaan met ontwenningsverschijnselen, enkele tips om het volhouden makkelijker te maken …

Webshop categorieën: 
De selectie van de apotheker: