Oei, ik heb griep!

Elke winter duikt die vervelende griep weer op en worden miljoenen mensen besmet. Voor gezonde personen is dit vervelend en kan je je flink ellendig voelen, MAAR voor risicogroepen kan het levensbedreigend zijn. Denk maar aan ouderen, zwangeren en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, ziekte van longen, hart, lever of nieren. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving en het laatste wat je wil is deze persoon besmetten, nietwaar?

Wat is griep?

Griep komt door het griepvirus. Een andere naam voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen. Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep en kunnen gratis de griepprik krijgen. Echte griep wordt vaak verward met een ‘gewone’ verkoudheid. 

Wat voel je?

Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Meestal krijgt u keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Verkoudheid en droge hoest horen er ook bij. U kunt zich flink ziek voelen door griep. Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na 3 tot 5 dagen. Het kan een paar weken duren voordat u zich weer helemaal de oude voelt. 

Hoe krijg je griep?

Griep ontstaat door het influenzavirus. Dit virus zit in de luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie, die ook gevolgen heeft voor de rest van het lichaam. Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Het virus gaat gemakkelijk via de lucht of via de handen van de een naar de ander. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten, of door iemand de hand te geven. U raakt besmet: 

 • als u het virus inademt of
 • wanneer het virus via uw handen in uw neus of mond komt.

Het virus verspreidt zich in uw hele lichaam, waardoor u klachten krijgt. Na de besmetting kan het 1 tot 3 dagen duren voordat u klachten krijgt. 

Risicogroepen!

Sommige mensen lopen extra risico om ernstig ziek te worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep. Groep 1: personen die het risico lopen op ernstige complicaties als ze griep hebben:

 • zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen. Zij worden gevaccineerd vanaf het tweede trimester van hun zwangerschap;
 • patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hoge bloeddruk), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)
 • personen van 65 jaar en ouder;
 • personen die in een instelling verblijven;
 • kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan

 Groep 2: het personeel van de gezondheidssector. Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als of die tijdens hun werk in contact komen met: 

 • personen die tot risicogroep 1 behoren;
 • kinderen jonger dan 6 maanden.

Vaccinatie wordt ook aanbevolen:aan alle personen van 50 tot en met 65 jaar, zelfs indien ze niet tot risicogroep 1 behoren, vooral personen die roken, zwaarlijvig zijn (Body Mass Index > 30) of excessief drinken;aan professionele kwekers van gevogelte en varkens, alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep in contact komen met levend gevogelte of levende varkens.

Het lichaam van mensen met minder weerstand is kwetsbaar. Daardoor kunnen de gevolgen van griep ernstiger zijn. 

Wat te doen bij griep?

 1. Bij griep is het goed om rust te nemen. U hoeft niet in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden. U voelt zelf aan of u rust nodig heeft.
 2. Drink voldoende. Bij hoge koorts zweet u veel. Hierdoor verliest u veel vocht. Zorg daarom dat u veel drinkt om het vochtverlies in uw lichaam aan te vullen.
 3. Voorkom afkoeling als u naar buiten gaat: kleed u op het weer.
 4. Probeer besmetting van anderen te voorkomen:
  Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan.
  Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen.
  Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruik.
  Was regelmatig uw handen met water en zeep en of gebruik een alcoholgel.

Geneesmiddelen?

Bij griep kunt u tegen de koorts en pijn bijvoorbeeld paracetamol nemen. Er zijn geen geneesmiddelen die de griep kunnen genezen. Antibiotica helpen niet tegen de griep. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen (en griep wordt door een virus veroorzaakt). Er zijn middelen die ervoor zorgen dat de griep wat korter duurt en dat de verschijnselen minder heftig zijn. Deze middelen heten virusremmers. Bij mensen die verder gezond zijn hebben ze nauwelijks effect. Ze worden daarom alleen bij uitzondering gebruikt als mensen heel weinig afweer hebben, bijvoorbeeld mensen met hiv of mensen die medicijnen gebruiken die de afweer verlagen. 

Wanneer de huisarts contacteren?

Soms gaat griep niet vanzelf over. Er kunnen andere ziekten bijkomen die wél behandeld moeten worden, zoals longontsteking. Als een kind griep heeftNeem contact op met uw huisarts als uw kind griep en koorts heeft. 

 • Bij een kind jonger dan 2 jaar belt u dezelfde dag uw huisarts.
 • Als uw kind ouder is dan 2 jaar belt u als de koorts 3 dagen duurt.  

 Als een volwassene griep heeftNeem contact op met uw huisarts, als u griep heeft en:

 • u kortademig wordt;
 • er opvallend veel slijm loskomt bij het hoesten;
 • u suf wordt;
 • u heel weinig drinkt of plast;
 • de koorts langer dan vijf dagen blijft;
 • u opnieuw koorts krijgt nadat u een paar dagen koortsvrij bent geweest.

Als u in een risicogroep zitNeem contact op met uw huisarts als u in een risicogroep zit en denkt dat u griep heeft.  

Wat doe je volgend jaar?

Laat je vaccineren! Klik hier en wij verwittigen je volgend jaar dat de griepvaccins beschikbaar zijn.

Recente berichten

De selectie van de apotheker: